Webbinarium om Vindkraft och fladdermössWebbinariet Vindkraft och fladdermöss kommer att sändas onsdagen den 18 mars 2020 kl.14:00–15:00 och spelas in vid sändningstillfället. Direktsändningen kommer nås via länk på den här sidan 10 minuter innan webbinariet börjar. Om ingen länk syns till vänligen uppdatera/öppna sidan på nytt.


Foto gettyimages

Program


Du får veta mer om hur man arbetar med att minimera påverkan av vindkraftsetablering på fladdermöss vid tillståndsansökan och i drift. Vi får höra det senaste från forskning om vindkraft och fladdermöss, om hur projektörer och handläggare försöker hitta bra sätt att skydda fladdermösspopulationerna samt om vilka tekniska möjligheter som finns tillgängliga.


Medverkande


Jens Rydell, Lunds universitet: Jens forskar på hur vindkraft påverkar fladdermöss och är även huvudförfattare till Vindvals syntesrapport om fladdermöss. Han granskar bland annat de svenska kontrollprogrammen för vindkraftsparker i drift. Jens tilldelades Skånes vindkraftspris 2017 tillsammans med forskaren Martin Green för deras forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

Göran Fagerström, Länsstyrelsen Halland: Göran arbetar som beredande handläggare på Miljöprövningsdelegationen. Sedan 2001 har Göran arbetat med vindkraft på olika länsstyrelser i södra och mellersta Sverige, både som handläggare och som miljösakkunnig inom miljöprövningsdelegationer.

Anders Jansson, Vattenfall: Anders är anställd på Vattenfall sedan 2009 och har som tillståndsspecialist arbetat inom företagets projektutveckling av vindkraft sedan dess. Projektutvecklingen sker i hela Sverige och speciellt i södra Sverige är frågan om hur projekten hanterar förekomst av fladdermöss en av flera centrala utmaningar för hur parkerna kan optimeras miljömässigt och produktionsmässigt.

Moderator är Olle Jansson, rektorsråd vid Uppsala universitet Campus Gotland

Medverkande i paneldebatten är även Liselotte Aldén, projektledare för Vindkraftskurs och programansvarig för Masterprogrammet i vindkraftsprojektering vid Campus Gotland.


Frågor till webbinariet


Under webbinariet kan frågor ställas till föreläsarna via formulär på sändningssidan eller per epost. Frågor som berör vindkraft och fladdermöss kan redan nu sändas till vindkraftskurs@geo.uu.se
Besvarade frågor under webbinariet kommer sedan att visas här samt svar till de frågor som besvaras efter sändningen.