Tillbaka till: Vindkraftskurs
Lärandemål
I avsnittet Tillsyn får du:
- grundläggande information om tillsyn av vindkraftverk
- tips om vad som kan kontrolleras vid tillsyn av vindkraftverk
Tillsynsmyndigheter
Olika tillsynsmyndigheter
För tillståndspliktiga vindkraftverk är Länsstyrelsen tillsynsmyndighet. Men på flera orter har tillsynen delegerats till kommunerna.
För icke tillståndspliktiga vindkraftverk är det kommunen som ansvarar för tillsynen.
Jenny från tillsynsmyndigheten hjälper dig vidare.
Tillsynsmyndigheternas uppgift
Syftet med tillsyn är att kontrollera att lagen följs samt vidta åtgärder för att rätta till fel och brister. Genom rådgivning, information och liknande verksamhet ska tillsynsmyndigheten skapa förutsättningar för att miljöbalkens ändamål kan tillgodoses.
"Hej! Jag heter Jenny och har lång erfarenhet av tillsyn. Jag kommer att guida dig genom denna del."
Film - service av ett vindkraftverk
Se filmen där vindkraftstekniker Mats Flodman visar runt i ett vindkraftverk och berättar om service, drift, underhåll och tillsyn m.m. Längd: 10:08. (Uppsala universitet 2013).
Tillsynens olika delar
Operativ tillsyn
Tips tillsyn
Tillsyn under driftfasen
Tillsynsmyndigheten ska besöka verksamheten antingen vid anmält eller oanmält tillsynsbesök. Vid större risk för störningar behövs tillsyn oftare. För vindkraftverk placerade i komplex miljö kan tillsynen behöva inrikta sig på rutiner och styrning av vindkraftverken för att till exempel minska störningar av buller och skuggningar.
I de fall då begränsningsvärden för buller eller skuggor överskrids finns metoder för att minska störningar. För att dämpa ljudet kan vindkraftverket köras med reducerad effekt.
Det finns också program och komponenter som gör det möjligt att styra och begränsa skuggutbredning. De potentiella störningsperioderna kan räknas ut och vindkraftverken kan automatiskt stängas av under dessa tider. Vindkraftverket kan utrustas med ljusrelä som stänger av verket när solen skiner och skuggor passerar bostadshus eller tomter..
Det är också möjligt att programmera markiser till de fönster som eventuellt kan komma att skuggas på ett störande sätt. Försök har även gjorts med att de som känner sig störda kan ringa en driftscentral som då har möjlighet att stänga av vindkraftverket under vissa omständigheter.
Tips under driftfasen
I Naturvårdsverkets branschfaktablad Vindkraft på land finns följande tillsynstips:
- Vilka rutiner för drift och kontroll behövs? Hur har bedömningen av detta gjorts? Finns rutinerna? Följs de?
- Om flera driver gruppstationen, fungerar behövlig samverkan om egenkontrollen och är verksamhetsutövarna klara över ansvarsförhållandena?
- Har ägarförhållandena ändrats? Har detta rapporterats till tillsynsmyndigheten?
- Har förändringar i miljön eller incidenter inträffat och har verksamhetsutövaren följt upp dem och vidtagit åtgärder? Har de rapporterats till tillsynsmyndigheten?
- Har klagomål eller driftstörningar förekommit? Hur har dessa hanterats? Har åtgärder vidtagits med anledning av dem?
- Hanteringen av farligt avfall. Stämmer mängden inköpt olja med mängden använd olja som forslats bort som farligt avfall? Görs en sådan jämförelse rutinmässigt av verksamhetsutövaren? Om inte, varför?
- Finns uppdaterad kemikalieförteckning? Hur används den? Hur sker kemikaliearbetet? På vilket sätt följs produktvalsprincipen?
- Kan anläggningarna uppgraderas så att färre och modernare anläggningar inom samma markområde ger större energiproduktion? Föreligger omprövningsskäl enligt 24 kap. 5 § punkt 7 MB om tillstånd?
Andra tillsynstips
- Är det uppstädat? Finns det ovidkommande upplag och byggavfall kvarlämnat?
- Finns från marken synliga spår av olja/fett på nav eller vingar? Kan bero på läckande packbox?
Egenkontroll
Miljörapport
Alla som bedriver tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet är skyldig att årligen lämna en miljörapport via svenska miljörapporteringsportalen. Tillsynsmyndigheten granskar rapporten som ska innehålla de uppgifter som framgår av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport.
För tillståndspliktiga vindkraftparker ska miljörapporten bestå av två delar, en grunddel och en textdel. Grunddelen innehåller huvudsakligen administrativa uppgifter vilka behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna föra ett register över verksamheter som behöver tillsyn. I textdelen beskrivs uppgifter om hur verksamheten uppfyller villkoren och vilka åtgärder som genomförts som en följd av egenkontrollen.
Av de allmänna råden 26 kap 20 § miljöbalken framkommer att tillsynsmyndigheten bör besvara en inkommen miljörapport inom tre månader. Om miljörapporten inte lämnats in i tid är tillsynsmyndigheten skyldig att besluta om miljösanktionsavgift.
Kontrollprogram
Kontrollprogram föreskrivs i villkor i beslutet eller av tillsynsmyndigheten, medan egenkontroll utförs av verksamhetsutövaren. Det är verksamhetsutövarens ansvar att arbeta för att minimera påverkan på miljön där vindkraftverk uppförs.
I ett kontrollprogram bör alltid ingå påverkan av ljud, skugga, hinderbelysning, kemikalier, avfall, transporter samt i förekommande fall fåglar, fladdermöss och andra däggdjur. I det kan också ingå att verksamhetsutövaren ska genomföra särskilda utredningar och uppföljningar som rör verksamhetens påverkan på omgivningen, till exempel på rennäring eller kungsörn.
Eftersom alla mark- och vegetationstyper är olika känsliga för påverkan behöver ett kontrollprogram utformas utifrån lokalen där varje verksamhet etableras.
Det behövs olika program för kontroll vid anläggnings- respektive driftsfas.
Anläggningsfas
Kontrollprogram för anläggningsfas ska vara utformade så att de hjälper projektledaren att säkerställa att alla krav och villkor hanteras och efterlevs.
Det ska finnas hänvisning till kravdokument, till exempel villkor i tillståndsbeslutet. Där ska förklaras varför, hur och när något ska göras samt vem som ansvarar för att det genomförs.
Driftsfas
Under driftsfasen är det verksamhetsutövarens driftorganisation som ansvarar för att hantera och efterleva samtliga krav enligt villkoren i tillståndsbeslutet.
Kontrollprogrammet behöver följas upp och vara enkelt att uppdatera och förbättra när det gäller rutiner och kontroll.
Perspektiv på tillsyn
Här kan du ta del av olika perspektiv på tillsyn utifrån företag, länsstyrelse och kommun. Videoklippen kommer från ett webbinarium om tillsyn som sändes från vindkraftskurs.se i oktober 2019.
Medverkande
Företag: Andreas Wickman, Wickman Vind, Gotland
Länsstyrelse: Erika Holgersson, Länsstyrelsen Jämtlands län
Kommun: David Torsson, Nässjö kommun
Moderator: Isabel Enström, Region Gotland